Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020


Αποσπάσματα από τις σημειώσεις της συγγραφέως σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα από τα οποία εμπνεύστηκε το ιστορικό μυθιστόρημά της Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ:

         "Τι ωθούσε αυτές τις γυναίκες σε τέτοιες φρικτές πράξεις; Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο".

            "Οι γείτονές της έμειναν εμβρόντητοι όταν το 1964 εντοπίστηκε και κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου, ενώ ο σύζυγός της δήλωνε κατάπληκτος: "Η γυναίκα μου δεν θα μπορούσε να πειράξει ούτε μύγα".

          "Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ενώ κόπαζε ο Ψυχρός Πόλεμος και οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν ότι τελείωνε ο χρόνος καθώς οι βετεράνοι και οι μάρτυρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου γερνούσαν, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον να παραπεμφούν οι Ναζί στη δικαιοσύνη".

        Είναι άραγε πάντα η τιμωρία ανάλογη του παραπτώματος; Αρκετοί εγκληματίες πολέμου δεν συνέχισαν τη ζωή τους αφού είχαν καταφύγει στο εξωτερικό αλλάζοντας ταυτότητα; Κι αν η δικαιοσύνη δεν καταφέρει να τους εντοπίσει και να αποδώσει ευθύνες, να καταδικάσει, τότε ποιος άλλος θα το κάνει αυτό; Μια κυνηγός ναζί, μπορεί να πετύχει έναν τέτοιο στόχο; Πόσο θαρραλέα θα πρέπει να είναι μια γυναίκα για να τολμήσει να τα βάλει με τους ναζί μετά τη λήξη του πολέμου;

      Ιστορικό μυθιστόρημα για τα αβάσταχτα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.  Συγκλονιστική η γραφή της Κέιτ Κουίν που μας παρασύρει μαζί με την ηρωίδα της στο κυνήγι εγκληματιών πολέμου και μας καθηλώνει με την αποφασιστικότητα των γυναικών πιλότων μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροπλάνων, με το σθένος και τις αντοχές τους, καθώς και με τις ανθρώπινες ιστορίες τους. "Οι Μάγισσες της Νύχτας" εκτελούσαν πολλές βομβαρδιστικές αποστολές κάθε νύχτα, με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

             "Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ" στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, είναι από τα βιβλία που έχουν να σε μάθουν πολλά πράγματα για άγνωστες πτυχές του πολέμου και των συνεπειών του. Παρά το μεγάλο μέγεθός του, (κοντά 800 σελίδες), καθόλου δεν το βαριέσαι, ούτε θες να το αφήσεις αν δεν φτάσεις ως την τελευταία του λέξη. Οι εικόνες ζωντανές μπροστά σου σαν να βλέπεις ταινία και τα συναισθήματα ξεπηδούν άπειρα. Ίσως κάπου να γίνεται λίγο κουραστικό, αλλά το αίσθημα που σου αφήνει στο τέλος είναι ότι πρόκειται για ένα βιβλίο καθηλωτικό. Σε μπάζει στην ενδελεχή, αγωνιώδη και περίπλοκη έρευνα που ξεκίνησε για την ανακάλυψη και παραπομπή σε δίκη των εγκληματιών πολέμου, που δεν ήταν καθόλου εύκολη, αλλά τα μεγάλα και επικίνδυνα μυστικά δεν θα ήταν δίκαιο να έμεναν θαμμένα για πάντα. Η ιστορία ενός πολέμου δεν τελειώνει με τη λήξη των εχθροπραξιών, είναι για πολλά χρόνια μετά που κρατάει η συνέπειά του και για πολλούς ανθρώπους τίποτε πια δεν είναι το ίδιο στη ζωή τους. 

Κ.Μ