Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020


Καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα από τον Άρη Σφακιανάκη, ο οποίος ναι μεν γράφει εξαιρετικά, αλλά αυτή τη φορά έκανε ένα τεράστιο άλμα κατακτώντας την κορυφή της τέχνης του λόγου. Το συγκεκριμένο βιβλίο με έχει ενθουσιάσει και είναι από τα καλύτερα που διάβασα μέσα στο 2019. 

"Η σκιά του Κυβερνήτη" είναι από τα λίγα βιβλία όπου δεν μπορώ να αναφέρω αποσπάσματα, καθώς αν επιχειρούσα να διαλέξω κάποιες φράσεις θα δυσκολευόμουν να μην γράψω κάτι από καθεμιά σελίδα, τι επιλογές να έκανα όταν όλο το κείμενο αποτελείται από αλήθειες και σοφίες; Αλήθειες που καίνε ακόμα και σήμερα, και που εκπλήσσουν τον αναγνώστη καθώς και στις μέρες μας τα ίδια ισχύουν δυστυχώς. 

Δυο κουβέντες βαρύγδουπες και ηχηρές δίνει ο συγγραφέας που περικλείουν όλο το νόημα της ιστορίας του Κυβερνήτη ως τη δολοφονία του: "Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα. Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε".

Ο Πέτρος Σκοτεινός φωτίζει άπλετα την καθημερινότητα του Ιωάννη Καποδίστρια από την ώρα που είχε φτάσει στην Ελλάδα για να κυβερνήσει.  Ο σωματοφύλακας του Κυβερνήτη είναι ο αφηγητής που καταγράφει την μυθιστορηματική βιογραφία του Καποδίστρια με τρόπο που συγκινεί και καθηλώνει.

Το βιβλίο του Σφακιανάκη, από τον Κέδρο, είναι ένα κομμάτι από την Ιστορία της χώρας, ένα κομμάτι με πολλές σκιές ανάμεσα στα σκοτάδια της εποχής. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους τους Έλληνες. 

Κ.Μ