Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Πολλοί άνθρωποι ζουν για χρόνια με κάποιον που δεν γνωρίζουν στην ουσία από τι ακριβώς πάσχει, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζει τη ζωή τους και να μην ξέρουν τι να κάνουν για να τον αλλάξουν. Δεν θα αλλάξει. 

Αν κάποιος μιλά πολύ για τον εαυτό του, δεν κάνει στο ταίρι του ποτέ αυτή την απλή ερώτηση: πώς νιώθεις εσύ; είναι προφανές ότι το άτομο είναι ακατάλληλο για σχέση και πολύ περισσότερο για γάμο. 
Αν πληγώνει τον άλλον και μετά δικαιολογεί τον εαυτό του με φράσεις όπως "απλά αστειευόμουν", "είσαι πολύ ευαίσθητη", "δεν το εννοούσα έτσι" ή ακόμα χειρότερα  μπορεί να αρνείται κάτι που έχει πει, χρησιμοποιώντας εκείνο το "εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο", τότε θα πρέπει να κάνει κανείς κάτι για να σωθεί από το άτομο αυτό.

Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική προσωπικότητα είναι πάντα τοξικοί και προκαλούν μεγάλη ζημιά σε όποιον ζει μαζί τους, αν και συνήθως είναι άτομα με καλή κοινωνική θέση, σημαντικό επάγγελμα, μέσω του οποίου έχουν τη δυνατότητα να βοηθούν κόσμο και να νιώθουν σπουδαίοι.

Από δικές τους ανασφάλειες προσπαθούν να επιβληθούν στον άλλο και συνήθως αυτά τα άτομα έχουν κάποια κενά ή τραύματα από τα πολύ παλιά χρόνια για τα οποία δεν δούλεψαν ποτέ. Τους λείπει εντελώς η ενσυναίσθηση, δεν έχουν την ικανότητα να νιώσουν τα αισθήματα κάποιου άλλου και να ανταποκριθούν, αφού το να αρχίσουν να ανησυχούν για κάποιον το θεωρούν σπατάλη χρόνου, κάτι που δεν είναι διαθέσιμοι να κάνουν. 
Τα άτομα αυτά είναι επικίνδυνα και καταστροφικά, κι όμως πολλοί ζουν μαζί τους παντρεμένοι για δεκαετίες προτού ανακαλύψουν με ποιον στ' αλήθεια είχαν δέσει τη ζωή τους. 

Τι σπατάλη ζωής! Κι όμως ποτέ δεν είναι αργά. Αν ο άνθρωπος με τον οποίο ζείτε δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τη ζωή σας, δεν σας ακούει όταν μιλάτε, θέλει να κυριαρχεί πάντα σε κάθε συζήτηση, μονοπωλεί τον διάλογο, δεν σας αφήνει να μιλήσετε για εσάς, έχει το αίσθημα του δικαιώματος να καταχράται και να χειρίζεται, να ψεύδεται με φυσικότητα για να προστατεύσει τον εαυτό του, τον βλέπετε να πλέει μέσα σε μεγαλειώδη υπεροψία, να θεωρεί τον εαυτό του τίμιο, καλό, ευγενικό, αν ζείτε με έναν τέτοιο τύπο, μην περιμένετε ποτέ ότι το τέρας θα γίνει πρίγκιπας, αυτό το παραμύθι δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή.

Νομίζω πως έχει ήδη απαντηθεί το ερώτημα του τίτλου του καταπληκτικού αυτού βιβλίου της κλινικής ψυχολόγου Ραμάνι Ντυρβάσουλα:
 "ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΩ Η ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΩ; Βιώνοντας μια σχέση με έναν ναρκισσιστή".

Κ.Μ