Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Γαλλική αστυνομική λογοτεχνία με υπόθεση παράξενη που οδηγεί ως τον πανικό. Θανατηφόρα τσιμπήματα αράχνης με θύματα ηλικιωμένα άτομα σε μια μεσογειακή πόλη, αφήνουν ερωτηματικά για το τι να κρύβεται πίσω από τα περιστατικά αυτά.  Μήπως δεν είναι το δάγκωμα της αράχνης που ευθύνεται για τους μυστηριώδεις θανάτους; Μήπως πρόκειται για δολοφονίες; Και ποιο κοινό είχαν τα θύματα; 

Υφαίνοντας το παρελθόν σαν τον ιστό της αράχνης, τι θα προκύψει; 

Ο γαλλικός τίτλος  "Quand sort la recluse" παραπέμπει σε ένα είδος αράχνης με ιδιαίτερα ύπουλο δάγκωμα, για την οποία στο βιβλίο της η συγγραφέας αφήνει να νοηθεί ότι μια γενετική μετάλλαξη θα κάνει την αράχνη αυτή πολύ επικίνδυνη για τον πλανήτη. Σαν μια τιμωρία για τους ανθρώπους, σαν μια εκδίκηση.



Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό ανακαλύπτεις ξανά την ευφυία της Βαργκάς, το ταλέντο στη φαντασία καθώς βυθίζεται στην έρευνα σκοτεινών γεγονότων του μακρινού παρελθόντος. Η δομή των λέξεων αφήνει μια μοναδική αίσθηση του χιούμορ ανακατεμένη με τα δραματικά στοιχεία.

Αν και κάπως αργή και σε μερικά σημεία βαρετή η διήγηση, το βιβλίο δεν στερείται της έντασης του αστυνομικού μυθιστορήματος, χωρίς να φορτώνεσαι τη φλυαρία. Πολλές αναφορές στον κόσμο της ζωολογίας δίνουν ένα χρώμα έντονο και μαγικό.

Κ.Μ