Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

      "Croire au merveilleux" εκδόσεις Gallimard, στα Ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο "Αν πιστέψεις στο θαύμα". 

     Ο συγγραφέας Christophe- Ono-dit-Biot πέτυχε να μας κάνει να πιστέψουμε στο θαύμα. Ο ήρωας του, ένας σαραντάρης που δεν αντέχει το χαμό της αγαπημένης του, αποφασίζει να πεθάνει για να ξεφύγει από την απόγνωση.  Εκεί που αρχίζει να παίρνει τα χάπια ακούει επίμονα χτυπήματα στην πόρτα.
   Μια νεαρούλα, η Νανά, Ελληνίδα, φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής, τον πείθει ότι μένει απέναντι και πως περιμένει τον αδερφό της να της φέρει τα κλειδιά που είχε ξεχάσει ενώ μπαίνει στη βιβλιοθήκη του ψάχνοντας έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Ποια είναι αυτή η κοπέλα;
 Ο μεγάλος πόνος για το πένθος του Cesar θα μετατραπεί σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου, θα διασχίσει την παιδική του ηλικία για να βρει τη διέξοδο προς την επιβίωση.

     Μια ιστορία που ξεχειλίζει από αληθινή αγάπη, από τρομερή αγανάκτηση,  καθώς η απώλεια οδηγεί σε πολύ δραματικούς δρόμους που δεν μπορεί κανείς να τους περάσει χωρίς να υποφέρει αβάσταχτα. Κι εκεί που  νομίζει κανείς ότι ο κόσμος τον πνίγει, βρίσκει ως εκ θαύματος το οξυγόνο που τον επαναφέρει στη ζωή.

     Με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, όπου κάποιοι άνθρωποι έχασαν ξαφνικά το ταίρι τους, το παιδί τους, βρέθηκαν στη θέση που περιγράφει ο συγγραφέας εδώ. Να θέλουν να φύγουν, να τελειώνουν με αυτή τη ζωή. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει το μέλλον για την ύπαρξη του. Το εσωτερικό ταξίδι ξεκινά έτσι ξαφνικά. Και σε πάει σε μέρη μαγικά μέσω της μνήμης και των μύθων. Κάτι σε αρπάζει και σε μεταφέρει στο μυστήριο των συναισθημάτων, για να ξεπεραστεί ο βαθύς πόνος και η απόφαση της αυτοκτονίας. Από την Ελλάδα ως την Ιαπωνία, μέσω της μυθολογίας και της λογοτεχνίας, ο ήρωας θα ξαναγεννηθεί και θα ανακαλύψει το φως του ουρανού και της θάλασσας.

Κ.Μ