Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

   Ο Τζον είναι ο αδερφός του Κωνσταντίνου, λιγότερο αγχωμένος ποιητής, περισσότερο σίγουρος για το ταλέντο του, γεμάτος αυτοπεποίθηση και πολύ θετικός άνθρωπος, αλλά "ένας ποιητής στην οικογένεια είναι αρκετός", και γι' αυτό εμείς θα συναντήσουμε μόνο τον Κωνσταντίνο ως τον μεγάλο, τον μέγιστο, τον τεράστιο Καφάβη.

    "ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ" 
   Ένα βιβλίο - έρευνα, ενδελεχής έρευνα, για την εποχή, για τον άνθρωπο, για τον ποιητή.
      Μια ζωή μπλεγμένη με την ποίηση, τα πάθη, τις αγωνίες, τις εμμονές, τη δύσκολη αναμέτρηση με την αμφιβολία της δημιουργίας και την αβεβαιότητα της επιτυχίας.

      Το Παρίσι της λογοτεχνίας εμπλέκεται με την ελληνική διανόηση, απ' όπου αναδύεται ο ποιητής Καφάβης, ένας ήρωας του μυθιστορήματος της εξαιρετικής Σωτηροπούλου που καταφέρνει εντέχνως να τον φέρνει μπροστά στην οθόνη της φαντασίας, ένας άντρας πάνω στα τσαλακωμένα σεντόνια που αρωματίστηκαν με τις ανησυχίες ενός παράξενου ποιητή.

     Πώς μπορεί να γεννηθεί ή αντίστοιχα να διαλυθεί ένας λογοτέχνης, ένας ποιητής, από μια φράση και μόνο ενός αυστηρού κριτικού, από πού ξεφυτρώνει η έμπνευση, πώς βυθίζεται κανείς μέσα στην τέχνη και μόνο, πόσο τον επηρεάζει η αναμέτρηση με άλλους λογοτέχνες; Ερωτήματα που τίθενται στον αναγνώστη διαμέσου της καταπληκτικής γραφής της συγγραφέως. 

       Όσο προχωρεί η ανάγνωση και βυθίζεσαι στα ιδεώδη και στην ιδιοσυγκρασία της κοινωνίας της εποχής, καθώς βρίσκεσαι στα στέκια των καλλιτεχνών του Παρισιού, γίνεσαι ένα με τη σκιά του ποιητή, ψάχνεις μαζί του τη λέξη, ανατριχιάζεις με το σημαντικότερο ραντεβού, πονάς για εκείνη τη βασανιστική κριτική που σκίζει την καρδιά "Αδυναμία έκφρασης, Κακοτεχνία". 
               Ο Καβάφης στα τριαντατέσσερα του χρόνια φτάνει στο μαγευτικό ελεύθερο Παρίσι όπου θα εξωθήσει τον εαυτό του στα άκρα του δημιουργού. Του δημιουργού που ανήκει σ' εκείνους τους σπάνιους ποιητές που "για λίγην ώρα δημιουργούμεν ηδονήν".

Κ.Μ