Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

  

     Ο στενός δεσμός που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στον Αχιλλέα και στον Πάτροκλο, τα σημαντικά γεγονότα της Ιλιάδας, ο πόλεμος της Τροίας, ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός, ώθησαν την Αμερικανίδα συγγραφέα Μίλερ να γράψει την ιστορία του Αχιλλέα και ομολογουμένως τα κατάφερε να μην πέσει στην παγίδα του ελαφρού πεζογραφήματος με περίγραμμα την ασέβεια προς τους αρχαίους μύθους.

     


      Στο πολύ καλογραμμένο αυτό βιβλίο περιγράφεται η ανιδιοτελής και βαθύτατη αγάπη ανάμεσα στους δυο εραστές, η αφοσίωση στα ιδεώδη του πολέμου, αλλά όλα αυτά μέσα σ' ένα πλαίσιο σεβασμού για τους αρχαίους Έλληνες και χωρίς στοιχεία απερισκεψίας που θα μπορούσαν να προσβάλουν το κείμενο όπως είχε αποδοθεί από τον Όμηρο.



                           Μια φιλοδοξία που στηρίχτηκε κυρίως στην περιγραφική δεινότητα της συγγραφέως ώστε καθόλου δεν κουράζει, αντίθετα χαίρεσαι την ανάγνωση χάρη στην αμεσότητα των ζωντανών εικόνων. Η απουσία χυδαιότητας ήταν αυτό που με έκανε να χαρακτηρίσω το βιβλίο ως εξαιρετικό. Αξίζει να διαβαστεί (όχι μόνο από τους λάτρεις της Ελληνικής μυθολογίας).


Κ.Μ