Σάββατο 9 Ιουνίου 2018


            Περίμενα κάτι αρκετά σημαντικότερο και σαφώς λογοτεχνικότερο από τον νομπελίστα  Orhan Pamuk, τον συγγραφέα που έχει μεταφραστεί σε 36 γλώσσες κι έχει πουλήσει πάνω από 11 εκατομμύρια βιβλία. 
     "Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά " δεν φάνηκε να είναι ένα μυθιστόρημα αντάξιο των προσδοκιών μου από τον πολυβραβευμένο Τούρκο συγγραφέα που με εντυπωσίασε με την  εξαιρετική του "Istanbul".

       Οι αναφορές στους αρχαίους Έλληνες τραγικούς και οι συγκρίσεις του συμπαθέστατου ήρωά του με την μοίρα του Οιδίποδα δεν έσωσαν την κατά τα άλλα φτωχική αφήγηση της "γυναίκας με τα κόκκινα μαλλιά". Βέβαια δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι το βιβλίο σε κρατά σε αγωνία για την τύχη του "μικρού κύριου", ενός δεκαεξάχρονου λεπτεπίλεπτου για χειρωνακτική δουλειά αγοριού που μεγάλωσε στην πόλη με πατέρα φαρμακοποιό και αναγκάζεται να δουλέψει ως βοηθός πηγαδά. Mετά από ένα θλιβερό συμβάν που ο ίδιος πιστεύει ότι θα τον κυνηγά εσαεί, η ζωή του παίρνει άλλες κατευθύνσεις ώσπου μετά από είκοσι χρόνια ξαναγυρνά στο πλάτωμα όπου έσκαβαν το πηγάδι με τον μάστορά του. O συμβολισμός για τη σχέση πατέρα - γιου είναι συνεχώς έντονος όπως και ο συμβολισμός του πηγαδιού, το κάτω με το πάνω, το σκοτάδι με το φως. Mια ζωή παράλληλη με τον χρησμό, εκείνο τον τρομερό χρησμό του τραγικού Οιδίποδα, τόσο σπάνιος, τόσο παρανοϊκός, αλλά ήταν εκεί για εκείνον, προτού γεννηθεί.



       Δεν είμαι σίγουρη αν εδώ ο δημοφιλής συγγραφέας, που πια ζει στην Νέα Υόρκη, καταφέρνει να εμβαθύνει στην ιδέα ότι η σημερινή ζωή ενός άσημου άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από τα παλιά κείμενα και να έχει μια παρόμοια διαδρομή με τους αρχαίους μύθους, αναπόφευκτη ίσως. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο το διάβασα μονορούφι, η ροή της ιστορίας και της γλώσσας ουδόλως χαλάει την απόλαυση της ανάγνωσης. Ωστόσο δεν μου άφησε τη γεύση που γύρευα όταν αγόραζα το συγκεκριμένο βιβλίο. Αν ήταν να απαντήσω στην ερώτηση "σου άρεσε ή όχι;" θα έλεγα ότι μου άρεσε. Αλλά ως εκεί. Στο τέλος κουράζει λίγο, αν και το σώζει η αλλαγή του προσώπου της αφήγησης, κάτι που φαντάζει μια έκπληξη, μια επινόηση του συγγραφέα πολύ ενδιαφέρουσα.