Η λογοτεχνική ανάγνωση προσφέρει μια εξαίσια ευχαρίστηση ενώ ταυτόχρονα σου μαθαίνει τη δύναμη των λέξεων, την ευφυία τους, την εξουσία τους.
Η δαιμονοποίηση του διαφορετικού, του παράξενου και του αλλόκοτου, είναι ένα από τα θέματα του βιβλίου.
Ο ήρωας, ο Νικολίνο, έχει την ικανότητα να διακρίνει την ομορφιά μέσα σ' αυτό το αλλιώτικο, και να ψάξει βαθύτερα και με πνευματική ελευθερία για να εντοπίσει τη χάρη που κρύβει το μυστηριώδες και το ανεξήγητο.
Ο Νικολίνο είναι ο αφηγητής που μας εξηγεί πώς στον τόπο του, ένα χωριό της Σικελίας όπου οι άνθρωποι ξέχασαν τη σημασία των λέξεων, υπάρχει ένας βιβλιοπώλης πολύ μυστηριώδης ο οποίος αντί να πουλά τα βιβλία του, τα διαβάζει στους άλλους.
Αποσπάσματα:
"Δεν είναι οι λέξεις που σε κάνουν σπουδαίο, εσύ είσαι αυτός που θα κάνει σπουδαίες τις λέξεις..."
"Η λέξη έχει λειτουργία υπενθυμητική. Επαναφέρει στη μνήμη μας το πώς ήμασταν, γιατί υπάρχουμε και πώς θα καταλήξουμε.... Αν τον υλικό κόσμο τον έπλασε ο Θεός, οι λέξεις είναι αυτό που ξαναέπλασε ο άνθρωπος: αυτό που ονομάζουμε ζωή".
"Στην αρχή τον κοίταζαν με δυσπιστία και προοδευτικά με μιαν ανεπαίσθητη ενόχληση, όπως όταν σου μπαίνει ένα σκουπιδάκι στο μάτι και δεν ξέρεις πώς να το βγάλεις. Ορισμένοι άρχισαν ν' αναρωτιούνται σαν τι να' ταν αυτό που τον είχε φέρει εκεί και γιατί δεν απεύθυνε ποτέ τον λόγο σε κανέναν. μέχρι που στο τέλος, όπως συμβαίνει πάντα στα μικρά μέρη, στήθηκε γύρω του ένα γαϊτανάκι από υποθέσεις και υποψίες".
"Ο βιβλιοπώλης ήταν καθισμένος και διάβαζε. Διάβαζε χωρίς κοινό. Η γλώσσα ήταν ακατάληπτη, ελληνικά σκέφτηκα και μου ράγισε η καρδιά. Μα τι φωνή ήταν αυτή; Προκαλούσε ανατριχίλα. Όμοιά της δεν είχα ξανακούσει".
"'Οπου κι αν στρέφω το βλέμμα θα υπάρχουν μόνο βιβλία, αραδιασμένα, σε στοίβες, πεταμένα, το ένα πάνω στο άλλο, κλειστά, ανοιχτά, στο πλάι ή μπροστά μου, άλλα σκισμένα, άλλα στριμωγμένα σε συρτάρια που χάσκουν, στον νεροχύτη, κάτω απ' τη βρύση που στάζει, κάτω απ' το χαλί, πάνω στα καλοριφέρ, πάνω και κάτω απ' το κρεβάτι, χωμένα το ένα μέσα στ' άλλο ή και μόνα τους, ελεύθερα μέσα στις κούπες του καφέ, στην κουζίνα ακόμη και μες στο ψυγείο".
"Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα" κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κριτική.
Κ.Μ