Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Μια σύντομη, αλλά αξιόλογη παρουσίαση του βιβλίου μου "Η εξαθλίωση" από την Γεωργία Κοτσόβολου.
Την ευχαριστώ θερμά.

Απόσπασμα:

"Κι άλλοι όπως εγώ, έφυγαν άρον άρον αφήνοντας άκλαυτους τους νεκρούς τους, ριγμένους σε πρόχειρους ομαδικούς τάφους με τα σώματα το ένα πάνω στο άλλο.

Εγώ είχα ακόμα έναν λόγο να νιώθω πιο καταδιωγμένη από άλλους που επέζησαν. Κρατούσα ένα έμβρυο μέσα μου που μεγάλωνε από το αίμα μου, αλλά δεν ήταν μόνο αίμα μου, κι αυτό θα έκανε τα πράγματα για μένα πάρα πολύ δύσκολα".

https://homouniversalisgr.blogspot.com/2019/04/blog-post_95.html


Κριτικές:



"Η εξαθλίωση" ζωντανεύει δημιουργικά και κριτικά μια τραγική εποχή καταστροφής που κορυφώθηκε στην Κύπρο το '74 και στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

{... } Στη σύνδεση των δυο τραγωδιών πιστεύω ότι ανιχνεύεται το νόημα του έργου. Το διάβασα χωρίς να χάσω το ενδιαφέρον μου ούτε στιγμή.

Η ηρωίδα είναι αριστοτεχνικά δοσμένη, συναρπαστική και εντυπωσιακή, με ψυχολογικό βάθος. Οι εσωτερικοί της μονόλογοι είναι υψηλής λογοτεχνικής αξίας. 

{....} Η ατμόσφαιρα της τραγωδίας δίνει μεγαλείο στην ιστορία από την αρχή. Η εξέλιξη και η κορύφωση του έργου με την αναζήτηση στην Κωνσταντινούπολη σε κρατούν σε εγρήγορση, αυξάνοντας το ενδιαφέρον καθώς η ταύτιση με την ηρωίδα και τη μαρτυρική ζωή της είναι αναπόφευκτη. 

{....} Η τραγική της μοίρα και οι αντοχές της με έχουν αγγίξει. Την κουβαλώ και τη σκέφτομαι συχνά και πολύ, καθώς η καθημερινότητα είναι τελικά αρκετά γεμάτη από τέτοιους "ήρωες" που δεν τους έχουμε δώσει την σημασία που τους αξίζει".

Ευάγγελος Μαυρουδής, Γιατρός, συγγραφέας.



"...Τέλειωσα το βιβλίο σου. Με ρούφηξε!... Με σφρίγος, λαχανιαστό, με ένταση και πάθος! Ταυτίζεσαι θες δεν θες και συμπάσχεις. Έτσι μ' αρέσει να είναι τα μυθιστορήματα. Η γραφή σου βέβαια εξαιρετική, δουλεμένη σα να αγωνίζεται να μην σε πνίξει ο χείμαρρος των αισθημάτων της ιστορίας. Για την υπόθεση και τα γεγονότα τι να πω;... Σε αφήνουν άναυδη. Η ηρωίδα σου ηρωίδα και η τόσο δύσκολη, αντιφατική ψυχολογία της κατάφερε να μπει και να χωρέσει στην αγωνιώδη περιγραφή της. Πολύ καλό μυθιστόρημα, πάρα πολύ ενδιαφέρον. ... Θα πρέπει να πόνεσε βαθιά την καρδιά σου η καταγραφή του. Μπράβο σου!"

Μάρω Βαμβουνάκη, Ψυχολόγος, συγγραφέας.

Τους είμαι ευγνώμων.
Κ.Μ