Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

 Επειδή κάτι δεν πάει καλά με τις ανθρώπινες σχέσεις, επειδή πολλοί δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν την κρίση στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, επειδή τα περισσότερα ζευγάρια βιώνουν ένα μπέρδεμα στο μοτίβο της συμβίωσης.

Η ζωή μπορεί να αλλάξει, από πεδίο μάχης να γίνει "ανθόσπαρτος βίος".  Ο σύγχρονος άνθρωπος συχνά νιώθει πως έχει εξαπατηθεί μπαίνοντας σε μια σχέση ή σε ένα γάμο, γι' αυτό ορμά στην αρένα της σύγκρουσης με οικτρά αποτελέσματα. 

Μήπως οι προσδοκίες που είχαμε για το άτομο που πρωτογνωρίσαμε ήταν υπερβολικά μεγάλες ή απατηλές; Τις πταίει για ένα χωρισμό; Ποιος έχει το δίκαιο και ποιος το άδικο; Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια και χάνεται ο έλεγχος; Γιατί ασκείται βία, σωματική και ψυχική μέσα σ' ένα γάμο; 

Οι άνθρωποι όταν σχετίζονται συνήθως κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.  Το ερώτημα "ποια είναι η λύση;" θα απαντηθεί στο γραφείο ενός ειδικού;

Η ενδοσκόπηση μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα, αλλά πόσο εύκολη είναι μια απρόσκοπτη ενδοσκόπηση του εαυτού; 

'Ισως θα ήταν σοφό, μπαίνοντας σ' ένα γάμο καλύτερα να ξέρεις εξαρχής ότι ο άνθρωπος με τον οποίο θα ζήσεις μια ζωή, δεν θα παραμείνει έτσι όπως είναι, θα χαθεί κάτι που σε τραβά κοντά του και θα εμφανιστεί μια κάποια αποξένωση, μικρή ή μεγάλη. Αυτή είναι μια αλήθεια που δεν θα αποφευχθεί, επομένως καλύτερα να την ασπαστεί κανείς εκ των προτέρων, ώστε να είναι προετοιμασμένος να δεχθεί τον καινούριο σύντροφο, για να μην πέσει από τα σύννεφα με την αλλαγή που έτσι κι αλλιώς θα επέλθει, σε όλα τα επίπεδα. 

Το βιβλίο του Πασχάλη Λαμπαρδή "Ξαναγράφω τη ζωή μου απ' την αρχή" παρακινεί σε μια επανεκκίνηση ζωής, ένα ξεκίνημα για καινούριο ταξίδι για την αναζήτηση λύσης στα προβλήματα του καιρού μας. Μέσα από αυτό που εμείς νομίζουμε ως ναυάγιο, μπορεί να οδηγηθούμε σε αυτογνωσία και λύτρωση. Μέσα από μια συντριβή, ένα χωρισμό, είναι πολύ πιθανό να μας δοθεί η ευκαιρία να διασχίσουμε το δρόμο της αλλαγής και της απενεχοποίησης. 

Στο βιβλίο η κεντρική ιστορία έχει για φόντο την σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, με  κέντρο την τρομοκρατία και τα ακραία φαινόμενα που συμβαίνουν στον πλανήτη με αφορμή κοινωνικές και θρησκευτικές ιδεολογικές  δυνάμεις που οδηγούν σε παρανοήσεις. 

Κ.Μ