Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

       Έξυπνο και ιδιαίτερο βιβλίο, μεταφρασμένο ήδη σε 42 γλώσσες. Το γκρέμισμα των στερεοτύπων και ο υπερρεαλισμός πρωταγωνιστούν μαζί με την Έλσα, εφτά χρονών και την σούπερ γιαγιά της, εβδομήντα εφτά χρονών. Είναι δυο φίλες, φίλες αληθινές, αλλά η ζωή ως γνωστόν είναι άδικη και η τρελογιαγιά θα πεθάνει αφήνοντας μόνη την εγγονή της, μόνη με μια παραγγελιά, μια αποστολή δύσκολη, να παραδώσει επιστολές συγγνώμης σε κάποια άτομα που γνώριζε. Τι θα μάθει για την εκκεντρική γιαγιά της η Έλσα, μέσα από αυτή τη διαδικασία; Ποια ήταν πραγματικά η τρελή γιαγιά που τα έβαζε με όλους; 

Σ' αυτό το αλληγορικό και συγκινητικά χιουμοριστικό  βιβλίο, ο συγγραφέας μας κάνει να  διερωτηθούμε κατά πόσο εμείς γνωρίσαμε πραγματικά ποια ήταν η δική μας γιαγιά, κι αν πίσω από τα φαινόμενα κρυβόταν κάτι άλλο.

Και πώς άραγε θα νιώθαμε αν ζούσαμε σ' έναν κόσμο όπου δεν θα ήσουν υποχρεωμένος να συμπεριφέρεσαι φυσιολογικά; Και πώς θα μεγαλώναμε αν είχαμε μια ασυνήθιστη γιαγιά με ελεύθερο πνεύμα, που θα έκανε κάθε παλαβομάρα για να μας κάνει να έχουμε ωραίες αναμνήσεις; Και τι θα άλλαζε στη ζωή μας αν μαθαίναμε τι ήταν η γιαγιά μας, όταν δεν ήταν ακόμα γιαγιά;

Επειδή πέρα από το οπισθόφυλλο ενός βιβλίου, μου αρέσει να διαβάζω πάντα την πρώτη σελίδα του, έτσι ξεκινούν οι 511 σελίδες της γιαγιάς που μας χαιρετά ζητώντας συγγνώμη:

"Όλα τα εφτάχρονα παιδιά αξίζει να έχουν σούπερ ήρωες. Απλώς έτσι είναι.
Και όποιος δεν συμφωνεί είναι στην πραγματικότητα εντελώς βλάκας.
Έτσι λέει η γιαγιάς της Έλσας.
Η Έλσα είναι εφτά χρονών, αν και σύντομα θα γίνει οχτώ. Δεν είναι ιδιαίτερα καλή στο να είναι εφτά χρονών και το ξέρει. ...   Οι άνθρωποι λένε ότι είναι "πάρα πολύ ώριμη για την ηλικία της", εκείνη ξέρει πως αυτός δεν είναι παρά ένας διαφορετικός τρόπος για να πουν ότι είναι "αρρωστημένα ενοχλητική για την ηλικία της". 

Η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλοι προσβάλλονται όταν τους διορθώνει ένα εφτάχρονο παιδί για κάτι που είπαν λάθος, και τότε λένε "ώριμη για την ηλικία της". Λες και είναι καμιά αναπηρία, λες και τους προσβάλλει που στα εφτά της χρόνια δεν έχει κάλο στον εγκέφαλο.

Και γι' αυτό η Έλσα δεν έχει φίλους εκτός από τη γιαγιά. Επειδή είναι διαφορετική. "Επειδή όλοι οι σούπερ ήρωες είναι διαφορετικοί".

Κ.Μ