Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Eίχα διαβάσει όλα τα βιβλία του 'Εσσε εκτός από αυτό.
Το "Νάρκισσος και Χρυσόστομος", ένα ψυχαναλυτικό κείμενο όπου ο έρωτας και ο θάνατος αποτελούν τον κεντρικό άξονα του μυθιστορήματος στο οποίο ο Έσσε σε υποχρεώνει να γίνεις ενθουσιώδης αναγνώστης. Παρακολουθώντας το βίο ενός νηφάλιου στοχαστή που λαχταρά "να ζει μια ευγενική ζωή γεμάτη αγνεία, μια ζωή σύμφωνη με την αγιότητα".

      Ο Νάρκισσος με το απαράμιλλο χάρισμα "της διεισδυτικής, παράξενης, άπρεπης ίσως, ικανότητάς του να γνωρίζει σε βάθος τους ανθρώπους, εύκολα θα κατανοήσει ότι ο νεαρός Χρυσόστομος που έφτασε στο μοναστήρι όπου τον οδήγησε ο πατέρας του, δεν είναι ένα αγόρι φτιαγμένο για την καλογερική.
         Η φιλία τους είναι τόσο δυνατή, ώστε ο δάσκαλος Νάρκισσος θέλει να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον νεαρό Χρυσόστομο να βρει το δρόμο του.
        Εγκαταλείποντας το μοναστήρι για έναν έρωτα με μια τσιγγάνα, ο νεαρός Χρυσόστομος θα ακολουθήσει τα βήματα ενός βίου γεμάτου λαγνεία και αμαρτία.

"Όλα ήταν αμαρτία, λαγνεία, και δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που θα προτιμούσε ν' αυτοκτονήσει παρά να κουβαλά στη συνείδησή του μια τέτοια αμαρτία".

"...το αμάρτημα να είσαι ζωντανός! Η ίδια η ζωή κουβαλά μέσα της κάποιο είδος αμαρτίας. Κι αν όχι, τότε γιατί ένας τόσο αγνός και συνετός άνθρωπος σαν τον Νάρκισσο να έχει υποταγεί στην τιμωρία σαν κακούργος; Και γιατί τάχα ακόμα κι αυτός, ο Χρυσόστομος, ν' αναγκάζεται να βλέπει αυτή την ενοχή βαθιά μέσα του; Δεν ήταν τάχα ευτυχισμένος; Δεν ήταν μήπως νέος και γερός, ελεύθερος σαν πουλί στον ουρανό;"


"Οι άνθρωποι, λοιπόν, όπως λες, είναι κακοί, και η ζωή μας πάνω στη γη γεμάτη τρόμο και αθλιότητα... Κάπου όμως ανακαλύπτεις κρυμμένη μια δικαιοσύνη και μια τελειότητα."

"Δε θέλω ειρήνη με τον Θεό. Ο Θεός έφτιαξε πολύ κακό τον κόσμο. Δεν είναι ανάγκη να εκτιμάμε αυτό τον κόσμο, κι ούτε κι Αυτός σκοτίζεται πολύ αν Τον εξυμνώ ή αν Τον αναθεματίζω. Ο Θεός έφτιαξε τσαπατσούλικα τον κόσμο!"

Ο Έρμαν Έσσε, ο Γερμανός νομπελίστας, προσεγγίζει κοινωνιολογικά και ψυχογραφικά τη λογοτεχνία, φέρνοντας τον αναγνώστη μπροστά από μια σύγκρουση ανάμεσα στα ιδεολογικά και τα πρακτικά θέματα της ζωής με κεντρικό ήρωα τον ψυχισμό του ανθρώπου, την αναζήτηση της εσωτερικής του αλήθειας. 

Σ' όσους αρέσουν τα φιλοσοφικά μυθιστορήματα  όπου αντιμάχονται το καλό με το κακό, σίγουρα θα λατρέψουν το "Νάρκισσος και Χρυσόστομος".

Κ.Μ