Δευτέρα 14 Μαΐου 2018





                              Πνεύματα: Μια ιστορία της πικρής στροφής.


   Από την ταλαντούχα συγγραφέα της φαντασίας -  δυστοπίας  Ευθυμία Δεσποτάκη.


      Δεν είναι που ξεκινώντας να διαβάζω τα “Πνεύματα” ένιωθα ότι θα μου άφηναν εκείνη τη χαρακτηριστική αίσθηση που δίνει ένα καλό βιβλίο, δεν είναι που ο πρόλογος με εντυπωσίασε προδιαθέτοντάς με για τον πλούτο που θα μου χάριζαν όλες οι σελίδες της πλοκής μιας παραμυθένιας κοσμοπλασίας . Είναι πολλά άλλα ακόμα. Πρόκειται για ένα λογοτέχνημα του φανταστικού με καθαρά ελληνικό υπόβαθρο. Οι αριστουργηματικές περιγραφές μιας κατοπτρικής ζωής, οι περίτεχνα δομημένες εικόνες του φανταστικού κόσμου μιας αρχαιοελληνικής πραγματικότητας, χαρίζουν συνεχόμενες εκπλήξεις για να οδηγήσουν στη μύηση της απολαυστικής αίσθησης που μένει με την τελευταία τελεία.

     Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις του φάνταζυ, μα και σε κάθε αναγνώστη που απαιτεί κάτι παραπάνω από μαστορική τέχνη του λόγου, που ψαχουλεύει το βάθος στο πλάσιμο των χαρακτήρων, που αναζητεί την τελειότητα στη λεπτομερή περιγραφή των πάντων, και που κοιτά να εντυπωσιαστεί με τη δουλεμένη τεχνική στη δράση.

    Η Ευθυμία Δεσποτάκη είναι εξαιρετικό ταλέντο του λόγου και σε κάνει να περιμένεις το παρακάτω. Την επόμενη πικρή ή γλυκιά στροφή. Αυτό που θα τονίσω εν τέλει, είναι ότι σε καμιά περίπτωση κατά την ανάγνωση των 'Πνευμάτων' , δεν μου δημιουργήθηκε η παραμικρή εντύπωση ότι διαβάζω μεταφρασμένο φάνταζυ, αλλά καραρόαιμο ελληνικό βιβλίο, πράγμα που είναι ακαταμάχητο ατού για τα 'Πνεύματα'. 

Ο χώρος του φανταστικού στην Ελλάδα δεν "πιάνει" μόνο τους φανατικούς οπαδούς του είδους, αλλά και αναγνώστες της κάθε λογοτεχνικής τάσης. Ακόμα και τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος.

Κ.Μ