"Η ενοχή των αθώων" Κέδρος 2014
Aπό πάντα μου εκτιμούσα τις κριτικές των συνεπώς φανατικών αναγνωστών ως άκρως ειλικρινείς και διάφανες, αφενός γιατί γράφονται χωρίς να τους ζητηθεί και αφετέρου γιατί το κάνουν μόνο αν πραγματικά έχουν νιώσει ότι κάτι τους άφησε η ανάγνωση ενός βιβλίου. Πέρα από τους έγκριτους βιβλιοκριτικούς που επιμελώς και εντέχνως κάνουν τη δουλειά τους με συγκεκριμένα κριτήρια ευσυνείδητης περιδιάβασης, το αναγνωστικό κοινό έχει επίσης το λόγο καθώς ξέρουμε ότι αξιολογεί προφανέστατα ανιδιοτελώς και με καθαρό κριτικό πνεύμα. Κι ας μην ξεχνάμε ότι υπέρτατος κριτής ενός μυθιστορήματος, και δη με απόχρωση ιστορική, είναι ο χρόνος, παντοτινός στοχευτής της αλήθειας. Δεν έχω λόγια για να πω ευχαριστώ σε τόσο γενναιόδωρα σχόλια:
"Οφείλω να ομολογήσω ότι πιο καλογραμμένο και ιστορικά καλά τοποθετημένο βιβλίο δεν έχω ξαναδιαβάσει. "Η ενοχή των αθώων" είναι ένα μοναδικό, ανεπανάληπτο, εξαιρετικό μυθιστόρημα με άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας και της κρητικής διαλέκτου. Επιπλέον η αντοχή του στον χρόνο είναι μάλλον εμφανής.
Το βιβλίο δεν το διάβασα, το μελέτησα. Περιγράφει τον πόλεμο στην Κρήτη, όπως ακριβώς έγινε και όπως ακριβώς δεν μας δόθηκε από την ιστορία. Μας τιμά εμάς τους Κρητικούς ένα τέτοιο ντοκουμέντο. Κατάγομαι κι εγώ από ένα χωριό που το έκαψαν οι Γερμανοί, την Κάντανο, όπου είχαν αφήσει και πλάκες που έλεγαν ότι εδώ ήταν η Κάντανος, που την είχαν κάψει συθέμελα για να μην αναστηλωθεί ποτέ. Το βιβλίο εστιάζει σε όλες τις μεριές, κι αυτό είναι που το κάνει καθαρά αντιπολεμικό. Ειλικρινά θεωρώ ότι το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να αναμετρηθεί με όσα θεωρούνται κλασικά, να τοποθετηθεί δίπλα από εκείνα των μεγάλων συγγραφέων, γιατί οι περιγραφές γίνονται μέσα από την ρίζα της ανθρώπινης ψυχής. Η ενδελεχής έρευνα πολλών ετών, που προηγήθηκε της συγγραφής, είναι καταφανής και διερωτήθηκα αν η συγγραφέας είναι πράγματι από την Κύπρο και όχι από την Κρήτη. Πάντως "Η ενοχή των αθώων" έχει μπει στη βιβλιοθήκη μου μαζί με Καζαντζάκη, Λιαντίνη, Νίτσε και αρχαίους συγγραφείς, ως τα διαμάντια μου! Αυτό το βιβλίο θα πρέπει να βραβευτεί".
Ροδάνθη Κουμή
Χανιά.