Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Aξιόλογη λογοτεχνία για παιδιά, αλλά σαφέστατα  και για μεγάλους.  Διάβασα με φοβερό ενδιαφέρον και τα δυο βιβλία ξεχνώντας (ή αγνοώντας) ότι αφορούσαν διαφορετικές ηλικίες από τη δική μου.

"Η ΠΥΞΙΔΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ" είναι ένα σημαντικό (και βραβευμένο) βιβλίο για πραγματικές ιστορίες από τη ζωή του Άλμπερτ Αϊστάιν, που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον γνωστοποιώντας στοιχεία σχετικά με την εξυπνάδα, τη φαντασία, τη γνώση, τη διαφορετικότητα, τον χαρακτήρα. 

Αποσπάσματα:

"Ο Αλβέρτος έγειρε το βλέμμα στο χώμα, έβηξε και σκούπισε ελαφρά τη μύτη του. Μετακινήθηκε μόλις τρία βήματα παρακάτω και ανέσυρε πάλι κρυφά απ΄την τσέπη του την πιστή του φίλη. Αυτήν που αλάνθαστα του έδειχνε την πορεία που έπρεπε να ακολουθά. Ο μοναδικός, ίσως, λόγος για τον οποίο άρχισαν κάποιοι να τον γλυκοκοιτάζουν. Μακάρι να μπορούσε να μου δείξει και τον τρόπο να ξεφύγω από τις κοροϊδίες και τις προσβολές του! σκέφτηκε και ευθύς τον πήραν κρυφά τα κλάματα".

"Ώσπου να καταφέρει ο Αλβέρτος να ξεδιπλωθεί, ο Χανς είχε φτάσει ήδη στο τελευταίο θρανίο, δίπλα από την τσάντα του Φρανκ. Άνοιξε κρυφά την μπροστινή θήκη, αλλά δε φάνηκε να βρίσκει κάτι. Συνέχισε το ψάξιμο στη μεγαλύτερη, όταν ξαφνικά του ξέφυγε ένα επιφώνημα μεταξύ έκπληξης και ικανοποίησης.
"Βρήκες κάτι;" ψιθύρισε ο Αλβέρτος κλεισμένος στο καβούκι του.
Ο Χανς, με υψωμένη την παλάμη στον αέρα, κρατούσε την πυξίδα όπως ένας σύγχρονος Ηρακλής που εκτελούσε την Λερναία Ύδρα για χάρη του Ευρυσθέα.
Ο Αλβέρτος δεν πίστευε στα μάτια του. Άπειρες σκέψεις τον κατέκλυσαν σαν καταιγίδα, μα δεν υπήρχε χρόνος να τις συμμαζέψει".


"Η συνάντηση των 5 + 2 "  από την ίδια σειρά και από τον ίδιο συγγραφέα, τον βραβευμένο Αντώνη Σέργη, κρύβει εκπλήξεις, καθώς αγγίζει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα της εξαφάνισης παιδιών και την λανθασμένη χρήση του διαδικτύου. Ομολογώ ότι με εντυπωσίασε το κείμενο, απόλαυσα τους έξυπνους διάλογους, το χιούμορ που διακατέχει το τόσο επίκαιρο θέμα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μπορεί να είναι παιδιά κάτω των δεκατριών χρονών ενώ συχνά να απουσιάζει ο γονεϊκός έλεγχος. Ας μην ξεχνάμε ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας με τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει, μπορεί να λειτουργήσει με ποικίλους τρόπους, είτε καταστροφικούς, είτε αποτελεσματικούς και ευεργετικούς. Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων επικοινωνεί με αγνώστους στο διαδίκτυο με πολύ τραυματικά επακόλουθα. 

Το βιβλίο αυτό θα αγαπηθεί από όλα τα παιδιά, αλλά πρωτίστως από όσα αγαπούν τα μαθηματικά. Γιατί "τα μαθηματικά είναι απλά. Πέντε συν δύο ίσον εφτά. Τι γίνεται όμως όταν η συνάντηση πέντε άγνωστων μεταξύ τους παιδιών με δύο εγκληματίες δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να έχει βέβαιο αποτέλεσμα;"

Αποσπάσματα:

"Ωραία. Τώρα που έχουμε τελειώσει το υπέροχο δείπνο μας, κι επειδή απ' ό,τι φαίνεται δεν έχει επιδόρπιο, τι θα λέγατε να συνεχίσουμε την έρευνα; Να δούμε τι άλλο μπορούμε να ανακαλύψουμε για την απαγωγή μας; Ή μόνο εγώ είμαι που θέλω διακαώς να πάω στο σπίτι μου το συντομότερο;" Ο Άλκης από την αρχή προσπαθούσε να συντονίσει τις ενέργειες και τις σκέψεις όλων προς έναν συγκεκριμένο στόχο. Αυτόν της λύσης της πολιορκίας τους".


"Όλα έκρυβαν τον αριθμό 1,618. Έπειτα εξέταζε την ίδια αρμονία στη φύση. Μετρούσε τη διάταξη των φύλλων γύρω από τον μίσχο ή τα πέταλα στις μαργαρίτες για να επιβεβαιώσει τον χρυσό λόγο, Η τελειότητα της φύσης ήταν συναρπαστική για τον Άντι. Κι όταν μεγάλωσε συνέχισε να ψάχνει τη θεϊκή, όπως ονομάστηκε, αναλογία στους πίνακες του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στην αρχιτεκτονική του Φειδία για τον Παρθενώνα, στη μουσική του Μότσαρτ. Οι εφαρμογές του αριθμού φ ήταν απίστευτες".

Τα βιβλία αυτά αποτελούν ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο δώρο. Πρόκειται για διαμάντια της νεανικής λογοτεχνίας!  Συγχαρητήρια στον Αντώνη Σέργη! (και βέβαια στις εκδόσεις Ψυχογιός).

Κ.Μ