Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Για το "ΣΤΑΧΤΟΝΕΡΟ", είχα διαβάσει κριτικές (πράγμα που αποφεύγω συνήθως προτού να διαβάσω ένα βιβλίο), και το πήρα στα χέρια μου με ενθουσιασμό. Ενθουσιασμός που αν και λίγο λίγο φθίνει καθώς η πλοκή βαίνει με αργό ρυθμό, δεν χάνεται σε καμια περίπτωση. Σε κρατά εκεί μέχρι να μάθεις κι εσύ μαζί με όλους τους συγχωριανούς, την κρυμμένη αλήθεια. Το νέο μυθιστόρημα της Μόσχου, αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο ως αστυνομικό, αλλά και σαν μαρτυρία των ηθογραφικών στοιχείων μιας μικρής κλειστής κοινωνίας σε μια εποχή που σέρνει ακόμα τα απομεινάρια της.

Είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο και με έντονες εικόνες από την Ελληνική επαρχία, πράγμα που προσφέρει μεγάλο ενδιαφέρον στην ανάγνωση. Το "Λίθι" είναι ένα χωριό που θυμίζει πολλά τέτοια μέρη στην χώρα μας, με τους ανθρώπους να παγιδεύονται στις αιώνιες  παραδόσεις και την αυστηρή τήρηση των εθίμων. Και όπου οι δολοφονίες δεν μπορούν παρά να κρατούν τα στόματα κλειστά. Ο ύποπτος δεν είναι πάντα και ο ένοχος. Αυτό θα προσπαθήσει να ερευνήσει η δημοσιογράφος που θα αναλάβει να κάνει το ρεπορτάζ γύρω από την δολοφονία μιας γυναίκας και μάνας δυο παιδιών. Μια ενδελεχής έρευνα θα πάει μέχρι το βάθος της ψυχολογίας των ανθρώπων ενός μικρού τόπου, μιας άλλης εποχής και θα καταδείξει τον τρόπο σκέψης, τις νοοτροπίες και τα ήθη του κόσμου εκείνου με τις αλλιώτικες συνήθειες από τις σημερινές, με τις καχυποψίες και τις συμπεριφορές που επέβαλλε η σκληρή ζωή του χωριού. 

Οι αποκαλύψεις θα έρθουν μαζεμένες και θα αφήσουν εκπλήξεις, καθώς οι άνθρωποι πίσω από τις πόρτες τους, "οι ακρίδες" όπως τους παρομοιάζει η συγγραφέας, θα αναγκαστούν να πετάξουν μακριά από εκεί όπου καιροφυλακτούσαν ύπουλα για να επιτεθούν ξαφνικά. 
Γιατί αυτό είναι που κάνουν οι ακρίδες και οι σιωπηλοί και απομονωμένοι άνθρωποι πίσω από τις κουρτίνες τους.
Αλλά το μυστήριο σχεδόν πάντα οδηγεί στο κέντρο της αλήθειας και η κάθαρση φροντίζει να κάνει τη δουλειά της. Αυτή η κάθαρση στην προκειμένη περίπτωση έχει την υφή του σταχτόνερου, αφού η στάχτη μαζί με το νερό, η γνωστή μας αλισίβα, καθαρίζει. Το άγριο φονικό πρέπει να εξιχνιαστεί, ο δολοφόνος να πληρώσει, ο κόσμος να μάθει το γιατί το έκανε. 

Ένα βιβλίο που διαβάζεται με ευχαρίστηση και με την αγωνία να ανεβαίνει ολοταχώς προς τα ύψη.

Κ.Μ