Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

      Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της Ρέιτσελ Κασκ (σε εξαιρετική μετάφραση από την Αθηνά Δημητριάδου, - το τρίτο δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στα ελληνικά), είναι η ΜΕΤΑΒΑΣΗ,  όπου συνεχίζεται η αφήγηση της Φαίη, η οποία αφού έφτασε να "δει" το περίγραμμά της, να διαγνώσει πράγματα και καταστάσεις, αρχίζει πια να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, μεταβαίνοντας σε ένα άλλο επίπεδο ώστε να αλλάξει τη ζωή της.

Χάνοντας τις βεβαιότητες και την ασφάλεια που είχε μια γυναίκα μέσω ενός γάμου, καλείται να μεταβεί σε κάποιο άλλο κύκλο ζωής και σιγά σιγά μετά το βάρος της απώλειας, να μεταστραφεί και να βρει τον εαυτό της, την εσωτερική της δύναμη. Όλη αυτή η διαδρομή δεν θα είναι καθόλου εύκολη για την ηρωίδα του βιβλίου, όπως και για κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Έχει να κανονίσει ένα σωρό λεπτομέρειες και πιο ουσιώδη πράγματα, από τα πρακτικά θέματα ως τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, από την ανακαίνιση του σπιτιού της μέχρι τον καινούριο έρωτα. Συχνά όλα μοιάζουν απίθανο να πραγματοποιηθούν, αλλά εκείνα τελικά που αποφεύγουμε, είναι αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και να τα βγάλουμε πέρα. Με μια μετάβαση αλλού.

Αποσπάσματα:

"Προσωπικά, δεν ήθελα να ανταγωνιστώ κανέναν, πόσο μάλλον να θέσω νέα κριτήρια για το τι συνιστά νίκη και τι όχι. Ήθελα ό,τι και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, έστω κι αν δεν θα μπορούσα να το αποκτήσω".

"Όταν έγραψε το βιβλίο του, είχε ως κίνητρο αυτή ακριβώς την επιθυμία, ν' απελευθερωθεί από την ντροπή που τον δυνάστευε. Το έγραψε σαν να απευθυνόταν σε κάποιον τελείως άγνωστο, που κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να τον ντρέπεται. Αυτό το άτομο ήταν στην ουσία ο εαυτός του".

"Αυτή η ιδέα της ζωής σαν κάτι που σου έχει ήδη επιβληθεί αυθαίρετα, φαίνεται πως έχει μια αλλόκοτη γοητεία, ώσπου έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι υποβαθμίζει τον άλλο σε ένα γενικό επίπεδο ηθικής..."

"Συνειδητοποίησα ότι δεν είναι αδύνατο να αντισταθείς στο κακό, αλλά πρέπει να έχεις αποφασίσει ότι στην προσπάθειά σου αυτή θα είσαι μόνος σου. Αντιστέκεσαι ή υποκύπτεις ως άτομο. Προσπαθώντας, ρισκάρεις τα πάντα: ίσως υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ανατραπεί το κακό, η απόλυτη αυτοθυσία. Το πρόβλημα είναι πως τίποτα δεν θα ικανοποιούσε περισσότερο τους εχθρούς σου".

Κ.Μ