Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

"Stasi Child"  και   "Stasi Wolf"Δυο άριστα αστυνομικά βιβλία που αξίζει να διαβαστούν. Στα Ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.





Από τα καλύτερα "βιβλία εγκλημάτων" με ιστορικό φόντο το Ανατολικό Βερολίνο του 1970.
Οι έρευνες για τις δολοφονίες γίνονται από μια γυναίκα κι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο των θρίλερ του David Young.   Η υπολοχαγός Karin Muller, επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών, καλείται να διερευνήσει δολοφονίες παιδιών και εφήβων, αλλά οι έρευνες θα πάρουν άσχημη τροπή και τα γεγονότα που συνδέονται με τα εγκλήματα περιπλέκουν τα πράγματα.  Κάποιοι στην Στάζι δεν επιθυμούν τη λύση των προβλημάτων και την εξιχνίαση των φόνων, γι αυτό δεν θα επιτρέψουν να ερευνηθούν όλες οι εκδοχές.

Πολιτικές επεμβάσεις, κρατικές συνωμοσίες, κατασκοπίες και υποψίες, ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνουν τα βιβλία αυτά να σε προβληματίσουν για την τύχη της ανθρώπινης ζωής.
Οι ανατροπές είναι βασικό στοιχείο στις εξελίξεις των υποθέσεων. Η αγριότητα στις δολοφονίες και τα σκηνικά των εγκλημάτων σε κάνουν να πιστεύεις ότι πρόκειται για πραγματικές καταστάσεις. Το φινάλε και στα δυο βιβλία σε καθηλώνει, αλλά αυτό που κρατεί αμέτρητο το ενδιαφέρον είναι οι πληροφορίες για τη ζωή από την άλλη μεριά του τείχους και η διαφώτιση γύρω από τα σκοτεινά παιγνίδια του καθεστώτος για άσκηση επιρροής  του κόσμου, πράγμα που προκαλεί κατάπληξη.

Εδώ δεν πρόκειται απλά για μια διελεύκανση φόνων, είναι η ιστορία της Ευρώπης.

Κ.Μ