Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019



Το πρώτο βιβλίο της χρονιάς δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα ευχάριστο κι απολαυστικό ανάγνωσμα που απευθύνεται πρωτίστως σε βιβλιόφιλους, και μάλιστα σε όσους πιστεύουν ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να λειτουργήσει και θεραπευτικά, αφού "τα βιβλία καθαρίζουν το μυαλό και το αίμα". 


Η πεποίθηση ότι η λογοτεχνία δρα θετικά στα προβλήματα της ζωής, οδηγεί τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, έναν άνεργο φιλόλογο και λάτρη της λογοτεχνίας, να αποφασίσει ν' αλλάξει κατεύθυνση στη ζωή του, να αυτοκληθεί βιβλιοθεραπευτής ανοίγοντας ένα γραφείο συμβουλευτικής "υπαρξιακής αναγέννησης" όπου θα δέχεται ανθρώπους (γυναίκες βασικά) που βρίσκονται σε αδιέξοδο και αναζητούν λύσεις στα θέματα που τους ταλαιπωρούν ψυχολογικά.  Ο θεραπευτής προτείνει στον κάθε ασθενή του το κατάλληλο βιβλίο που θα πρέπει να το διαβάσει σαν ένα είδος φάρμακου ειδικά χορηγούμενου για την πάθησή του.

Το βιβλίο παρασέρνει τον αναγνώστη και σε μια αλλόκοτη αναζήτηση, όταν μια γυναίκα που υπήρξε μανιώδης αναγνώστρια, εξαφανίζεται. Η πλοκή παίρνει μια άλλη στροφή, προς το νουάρ, όχι το καθαρόαιμο, αλλά με ελαφρές πινελιές νουάρ, πινελιές βουτηγμένες στην παλέτα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στην όλη αναζήτηση, κάποιο  ρόλο φαίνεται ότι θα παίξουν τα βιβλία που προτιμούσε η χαμένη αναγνώστρια,  ώστε να βρεθεί η άκρη του νήματος στην εξαφάνιση της γυναίκας με το βιβλιοφιλικό πάθος.

Ο κόσμος της λογοτεχνίας, ο κόσμος του βιβλίου και ο κόσμος της πραγματικότητας σμίγουν στις σελίδες αυτής της πρωτότυπης και καλογραμμένης ιστορίας, αφήνοντας στον αναγνώστη την μεγάλη ευχαρίστηση, ίδια μ' εκείνη του περιορισμένου διαβάσματος μιας καρτ ποστάλ που συγκινεί εξόχως με τις λέξεις που κάποιος απευθύνει σε κάποιον που αγαπά ιδιαίτερα.  Όσοι λοιπόν αγαπούν ιδιαίτερα τη λογοτεχνία και δεν το έχουν διαβάσει ακόμα, ας σπεύσουν. "Η χαμένη αναγνώστρια" του Φάμπιο Στάσι αποτελεί μια καλή πρόταση για ν' αρχίσει κανείς την ανάγνωση των βιβλίων της νέας χρονιάς.

Κ.Μ