Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018




 Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε δηλώσει ότι  η Τζορτζ Έλιοτ είναι η ενσάρκωση της φιλοσοφίας στη μυθιστοριογραφία. 
Στο βιβλίο της "Οι κακοτυχίες του αιδεσιμότατου 'Ειμος Μπέρτον" εντοπίζει κανείς αρκετά στοιχεία φιλοσοφίας μέσα στο στενό πλαίσιο ενός μελοδράματος.

Κάποια από αυτά τα είχα υπογραμμίσει:

"Αλίμονο στον άξιο άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται, σαν το κερί, σε λάθος θέση!"

"Γιατί να μπαίνουν σε τόσο κόπο οι άνθρωποι για ν' ανακαλύψουν ελαττώματα στους άλλους;"

"Μερικές φορές οι άσχημες ειδήσεις αρέσκονται να ταξιδεύουν με αίθριο καιρό".

"Πόσο βασανιστική είναι η σκέψη ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξιλεωθούμε στους νεκρούς μας για την τσιγκούνικη αγάπη που τους προσφέραμε, τις αδιάφορες απαντήσεις που δώσαμε στα παράπονα και στα παρακάλια τους".

"Μπορεί να είσαι φτωχός χωρίς να δείχνεις την φτώχεια σου".

"Αλλά τι είναι η ευκαιρία για τον άνθρωπο που δεν μπορεί να την αξιοποιήσει; 'Ενα κλούβιο αυγό που τα κύματα του χρόνου το ξεβράζουν στην ανυπαρξία".

"Αυτό που επιθυμούμε συχνά εκπληρώνεται, αλλά ποτέ όπως ακριβώς το φανταστήκαμε".


Μια τρομερή παρομοίωση σε κάποια παράγραφο εντυπωσιάζει:

"Ρίξατε ποτέ το μπουκαλάκι της μελάνης και είδατε, με ανίσχυρη αγωνία, τη γρήγορη εξάπλωση της πηχτής μαυρίλας πάνω στο ωραίο σας χειρόγραφο ή το ακόμη ωραιότερο τραπεζομάντιλο;  Με την ίδια μελανή ταχύτητα αμαύρωναν τώρα τα κουτσομπολιά το όνομα του αιδεσιμότατου Έιμος Μπέρτον, κάνοντας τους εχθρούς να χλευάζουν αλλά ακόμη και τους φίλους ν' απομακρύνονται, σε μια εποχή που άλλου είδους δυσκολίες πύκνωναν γοργά γύρω του".


Η Έλιοτ, (1819 - 1880) στην προσωπική της ζωή συνήθιζε να προκαλεί ζώντας σύμφωνα με τις επιθυμίες της και όχι σύμφωνα με τις συμβάσεις. Στα βιβλία της χρησιμοποιούσε ανδρικό ψευδώνυμο (Μαίρη Αν ήταν το πραγματικό της όνομα), γιατί πίστευε ότι μόνο έτσι θα την έπαιρναν στα σοβαρά.

Κ.Μ