Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Μου αρέσει το γεγονός ότι σε βιβλιοπωλεία της Ευρώπης και της Αμερικής μπορεί κανείς να βρει και παλαιότερες εκδόσεις να φιγουράρουν μπροστά μπροστά στους πάγκους δίπλα από τις νέες κυκλοφορίες. Βρήκα τον "Αθώο" του Μακ Γιούαν, του συγγραφέα της "Εξιλέωσης" να ποζάρει σε βιτρίνα μεγάλου βιβλιοπωλείου του Σαν Φρανσίσκο και το πήρα αμέσως. 


Η άψογη πλοκή, η ερωτική ατμόσφαιρα, η εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, η κατασκοπεία και η προδοσία, το Βερολίνο στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου, ένα μυστικό σχέδιο και ο συναισθηματικός κόσμος του ήρωα, κάνουν το μυθιστόρημα να γίνεται μια μεγάλη απόλαυση. 

Ο εφιάλτης στον οποίο θα καταλήξουν τα γεγονότα, ένας ιδιαζόντος ειδεχθής φόνος και το τέλος μιας μοιραίας σχέσης, θέτουν αυτό το βιβλίο σε πολύ ψηλό επίπεδο του ψυχολογικού θρίλερ.

Η αθωότητα μπορεί να αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση και η απουσία εμπειριών ζωής μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες κινήσεις χωρίς την παραμικρή συνειδητοποίηση του κακού που είναι πιθανόν να προκαλέσει κάποιος θεωρώντας τον εαυτό του αθώο. Αλλά ο αθώος μπορεί να χάσει τον έλεγχο, να γίνει βίαιος,  ακόμα και να σκοτώσει. 

Η υπόθεση του βιβλίου βασίζεται σε πραγματική ιστορία για μια κατασκοπεία στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Cold War.

Κ.Μ