Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Σε ενοχλούν που σε ενοχλούν για τηλεφωνικές έρευνες, σε εκνευρίζει που σου ζητούν προσωπικά δεδομένα, ηλικία, μόρφωση, εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, θρήσκευμα (!) θου κύριε, πώς ξέρουν ότι λες την αλήθεια; Πώς;

Μια μεγάλη έρευνα που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια απέδειξε ότι όλες οι έρευνες είναι λανθασμένες, αφού κανείς δεν ξέρει πού κρύβεται η αλήθεια.

Σε σχολεία φέρνουν συχνά πυκνά διάφορα ερωτηματολόγια όπου καλούνται οι μαθητές να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις και προκειμένου να χαθεί το μάθημα, βάζουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι. Έτσι μια έρευνα που έγινε το 1995 σε μικρή επαρχιακή πόλη στην  Κύπρο, έδειξε ότι  το 97% των μαθητριών (σε πρώτη τάξη γυμνασίου) είχε κάνει τουλάχιστον μια έκτρωση. 

Ομολόγησαν εκ των υστέρων ότι έβαζαν στην τύχη την απάντησή τους χωρίς καν να διαβάσουν καλά καλά την ερώτηση. Ξανά από την αρχή τα ερωτηματολόγια. Ξανά στην τύχη οι απαντήσεις. Μην εμπιστεύεστε δεκατριάχρονα για έρευνες, έχουν άλλες ασχολίες πιο ουσιαστικές.  Γενικά μην εμπιστεύεστε τα ερωτηματολόγια και τα αποτελέσματά τους. Ο κόσμος βαρέθηκε να απαντά στον καθένα και επιπλέον έγινε καχύποπτος πια. Ορθώς.

Κ.Μ