Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

  Πριν μερικά χρόνια, ίσως ακόμα και σήμερα, το να παραδεχθείς ότι είσαι εσωστρεφής, ότι δεν νιώθεις καλά ανάμεσα στο πλήθος, ότι τα βρίσκεις καλύτερα με τον εαυτό σου, σε θεωρούσαν ως κάποιον κατώτερο τουλάχιστον από έναν εξωστρεφή. Ευτυχώς βέβαια υπάρχει πια και ο όρος αμφιστρεφής και έρευνες επιστημονικές καταδεικνύουν ότι μπορεί να συνυπάρχουν αρμονικά η εξωστρέφεια και η εσωστρέφεια ανάλογα με τις περιστάσεις, τις επιδιώξεις, τους στόχους του καθενός.  ΄Η αμφιστρέφεια είναι μια νέα πιο ευέλικτη συμπεριφορά την οποία επιλέγουν οι σημερινοί νέοι όλο και περισσότερο αφού ξέρουν πότε νιώθουν ότι πρέπει να αναμειχθούν με τους άλλους και πότε να απομονωθούν και για ποιο λόγο.

Και για να έρθω στο συγκεκριμένο βιβλίο, αποτελεί μια αναλυτική έρευνα, κατανοητή στον καθένα μας,  που μας καταδεικνύει τις διαφορές ανάμεσα στα ψυχικά νοσήματα και μας αποδεικνύει ότι όλο και περισσότερο τείνουμε να κατανοούμε τις ψυχικές παθήσεις και φαίνεται ότι σιγά σιγά η κοινωνία τις αποχρωματίζει από προλήψεις και λανθασμένα συμπεράσματα. 

Κάποτε οι σχιζοφρενείς κλείνονταν σε ιδρύματα και είχαν μια σκληρή αντιμετώπιση από γιατρούς, νοσηλευτές και περίγυρο. Σήμερα οι σχιζοφρενείς κυκλοφορούν ανάμεσά μας, είναι γείτονες, συνάδερφοι, ακόμα και φίλοι, χωρίς να τείνουμε να τους στιγματίζουμε ή να τους φοβόμαστε. Αντίθετα υπάρχει η τάση να κοιτάμε να τους βοηθήσουμε.

Τώρα πια ξέρουμε καλά ότι ακόμα κι ένας μανιακός καπνιστής ή ένας αλκοολικός, είναι βαριά άρρωστος, ένας ετοιμοθάνατος που μάλιστα αγοράζει ο ίδιος τον θάνατό του, κάτι που στο παρελθόν το προσπερνούσαμε ως ελαφρύ, ως μια απλή κακή συνήθεια. 

Αυτό το βιβλίο βοηθά τον αναγνώστη να καταλάβει τις διαφορές ανάμεσα σε όλες τις παθήσεις του μυαλού, του πνεύματος, της ψυχής.  Μπορούμε να μάθουμε τι σημαίνει ψυχιατρική ασθένεια,  πού οφείλονται οι ψυχιατρικές διαταραχές και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε άτομα με διάφορες μανίες, εγκαταλείποντας ντροπές και ενοχές που συνήθως πηγάζουν από παλιές δεισιδαιμονίες και παρανοήσεις.

  Αν θυμηθούμε την ταινία  "A beautiful mind" που αναφέρεται στη βιογραφία του Νας, που ενώ διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια, είχε σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα και  πήρε το Νόμπελ Οικονομικών. 

Τα ψυχιατρικά προβλήματα μπορούν να φωτιστούν διαμέσου της πνευματικότητας, της καλλιέργειας του πνεύματος και της δημιουργίας. 

Αυτό το βιβλίο (προσφέρεται δωρεάν από το ίντερνετ), βοηθά να καταλάβουμε πολλά πράγματα για την ψυχιατρική, να διεισδύσουμε πιο βαθιά στα προβλήματα της ψυχής και να βεβαιωθούμε ότι η ψυχική ασθένεια είναι μια ασθένεια όπως κάθε άλλη.

Κ.Μ