Κυριακή 8 Μαΐου 2016





                                                                 Γιορτή της Μάνας

Σήμερα γιορτάστηκε σ’ όλο τον κόσμο η μάνα. Η κάθε μάνα. Αυτή που έχει ένα μόνο παιδί ή δυο ή δέκα. Διάβασα αρκετά άρθρα από πολλές χώρες και μόνο στην Κύπρο είδα να γράφεται ότι σήμερα γιορτάζει η πολύτεκνη μάνα. Εννοώντας φαντάζομαι ότι πολύτεκνη θα πει φτωχιά γυναίκα που χρειάζεται τη βοήθεια του κράτους με θεσμοθετημένες παροχές και διευκολύνσεις. Αποκλείεται δηλαδή μια μητέρα ενός μόνο παιδιού να έχει πραγματικές ανάγκες, να μη διαθέτει ακόμα και τα απαραίτητα, ενώ μια άλλη μητέρα πέντε παιδιών να είναι πολυεκατομμυριούχος με νταντάδες που της μεγαλώνουν τα παιδιά ενώ αυτή δεν ακουμπά το χεράκι της σε πάνες και τέτοια. Γιατί παινεύουμε τόσο την πολύτεκνη ως καλή μάνα (υπάρχουν παραδείγματα ανάξιας μάνας με πολλά παιδιά) ενώ τόσες άλλες μητέρες ενός μόνο παιδιού κάνουν τα πάντα γι’ αυτό, για να μεγαλώσει με όμορφες αναμνήσεις. 

Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μιλάμε γενικά για τη μητρότητα και την ανάγκη προστασίας της, τη χαρά και την τεράστια ευτυχία του να κάνεις παιδί, και εστιαζόμαστε στην πολύτεκνη μάνα λες και μόνο αυτή αξίξει να γιορτάζει. Μου θυμίζει κάτι ηλικιωμένες αγρότισσες που ισχυρίζονται πως αν μια γυναίκα γέννησε με καισαρική τομή και όχι φυσιολογικά με οδύνες αβάσταχτες, μάνα δεν λογίζεται. Λες και η μητρότητα συνδέεται με πόνο, με βάσανα, με στερήσεις. 


Αν θέλουμε οπωσδήποτε γιορτή ας την αφιερώσουμε στη μάνα που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της χωρίς γιαγιάδες από δίπλα. Μόνη της. Χωρίς βοήθεια.


Και ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν μανάδες εκεί έξω που θα προτιμούσαν σαν δώρο για τη σημερινή μέρα μια σακούλα τρόφιμα, παρά μια ανθοδέσμη.


Ευτυχώς σ’ όλες τις ευχετήριες κάρτες για τη σημερινή γιορτή αναγράφονται όμορφες λέξεις για τη μητέρα. Αυτή γιορτάζει. Όποια κι αν είναι. Εργαζόμενη ή άνεργη. Με ένα ή με πολλά παιδιά. Για τη μάνα είναι η μέρα αυτή. Για την κάθε μάνα. Και ειδικά για αυτή που έχασε το μοναχογιό της στον πόλεμο. Άλλωστε έτσι ξεκίνησε να γιορτάζεται αυτή η μέρα.

Κατερίνα Μαυρομμάτη 8 / 5 / 2016