Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Κριτική από τον Ευάγγελο Μαυρουδή, συγγραφέα της επιτυχημένης τριλογίας "Επιστροφή στη Σμύρνη"


Mόλις τέλειωσα το πραγματικά πολύ ωραίο μυθιστόρημα της Κατερίνας Μαυρομμάτη "Από όνειρο σε όνειρο".

Είναι καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο και συναρπαστικό. Οι χαρακτήρες της Σοφίας και του Μανώλη, τραγικοί και πολυεπίπεδοι, ξεπηδούν ολοζώντανοι όπως και οι υπόλοιποι της κυρίας Ευαγγελίας (της αδιόρθωτα κακής) και του καλόκαρδου Αλέκου, του άντρα της. Μα και οι άλλοι χαρακτήρες που εμφανίζονται λιγότερο, όπως της μητέρας της ηρωίδας, του Αχιλλέα, του παιδονόμου, της διευθύντριας σκιτσάρονται με δεξιοτεχνία.

Το ίδιο επιτυχημένα σκιτσάρεται και η εποχή: η Αθήνα του '50-'60, ο πόλεμος του '74, η ζωή στο νησί. Οι περιγραφές είναι δυνατές και κάνουν τον αναγνώστη να μπαινοβγαίνει στο σπίτι, να βλέπει τους ήρωες, να μυρίζει τα λουλούδια και τα μαγειρέματα που περιγράφει η συγγραφέας, να γεύεται τις λιχουδιές που ετοιμάζει η μικρή παραδουλέφτρα. Η δράση διαθέτει τις απρόβλεπτες καταστάσεις που σε κάνουν να θες να δεις τι θα συμβεί παρακάτω και έτσι να παραμένεις στην ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος και να λυπάσαι όταν τελειώνει και πρέπει να το αποχωριστείς.

Πέρασα πολύ όμορφα διαβάζοντας το έργο αυτό. Νιώθω πλουσιότερος από τη γνωριμία μου με τον ψυχικό πλούτο και την ακατανίκητη θέληση για ζωή των δύο πανέμορφων ηρώων: της Σοφίας και του Μανώλη.

Το μυθιστόρημα είναι πολύ καλό και έχει να χαρίσει πολλά στους αναγνώστες που θα το διαβάσουν.

Ευάγγελος Μαυρουδής