Σάββατο 13 Ιουνίου 2020


Διάβασα τον "ANEΠΙΘΥMHTO NEΚΡΟ", ένα βιβλίο για τις τελευταίες μέρες της ζωής του μεγάλου μας λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ένα καλό βιβλίο που διαβάζεται μέσα σε μια μέρα, και για το οποίο θα έχεις κάτι να θυμάσαι για καιρό μετά, μπορεί και για πάντα. Ίσως και να πληροφορηθείς μερικά πράγματα που δεν γνώριζες για το θάνατο και την κηδεία του Καζαντζάκη. Αν και στο βιβλίο αυτό υπάρχουν αρκετές επαναλήψεις και γνωστές αναφορές που οι περισσότεροι από εμάς τις είχαμε διαβάσει κατά καιρούς ή είχαμε παρακολουθήσει σχετικές εκπομπές στην τηλεόραση, το κείμενο είναι καλογραμμένο και λογοτεχνικό ώστε δεν σε απογοητεύει.

Ο Γιώργος Πράτανος σ' αυτό το πρώτο του βιβλίο, κάνει γνωστό το πρώτο μεγάλο ρεπορτάζ του νεαρού τότε Φρέντυ Γερμανού, ο οποίος ταξιδεύει στο Ηράκλειο για να καλύψει την κηδεία του μεγάλου λογοτέχνη παγκοσμίου φήμης. Σ' αυτό το κομμάτι το κείμενο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Γερμανός συνομιλεί με απλούς Κρητικούς και καταγράφει τις απόψεις τους για τον Καζαντζάκη.

Η ρομαντικότητα του μεγάλου μας λογοτέχνη και ο τρόπος που έζησε σε διάφορες πόλεις, καταγράφονται εντέχνως μέσα από τον "Ανεπιθύμητο Νεκρό", ώστε τελειώνοντας το  μυθιστόρημα θέλησα να ανατρέξω σε παλιές εκδόσεις στην βιβλιοθήκη μου για να ξαναδιαβάσω αποσπάσματα από τον "Καπετάν Μιχάλη" (βιβλίο για τον πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη),  από τα Ταξίδια του και από την Ασκητική του. 

"Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός" είναι ένα μυθιστόρημα με ηρωίδα την Ελένη Καζαντζάκη, η οποία πέρασε δίπλα στον συγγραφέα μια ζωή γεμάτη ανατροπές και μεγάλες δυσκολίες και η οποία καλείται να αναλάβει τα διαδικαστικά της μεταφοράς του νεκρού στην Ελλάδα από το νοσοκομείο της Γερμανίας όπου ο Καζαντζάκης νοσηλεύτηκε και πέθανε τον Οκτώβρη του 1957.

Αποσπάσματα:

"Για ένατη φορά το Νόμπελ θα κατέληγε σε άλλα χέρια, όχι γιατί ο σύζυγός της δεν το άξιζε αλλά γιατί η πατρίδα του αρνιόταν πεισματικά να δεχθεί ότι ένας "άθεος κομμουνιστής" μπορούσε να της κάνει ένα τόσο πολύτιμο δώρο".

"Λέτε να πάει η Γαλάτεια στην κηδεία του Καζαντζάκη;" ρώτησε με το που κάθισε στο τραπέζι, επιχειρώντας να δώσει μια άλλη πνοή στο καζαντζακικό ζήτημα".

"Το Βήμα γράφει για άρθρα σε μεγάλες εφημερίδες της Γαλλίας που αποθεώνουν τον Καζαντζάκη και το έργο του. Βέβαια, αν και έχω καταλάβει πως θα κηδευτεί στο Ηράκλειο, κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό. Και με όσα ακούω να λέτε τώρα, να προσθέσω πως κανείς δεν θα πρέπει να είναι σίγουρος αν θα πραγματοποιηθεί κηδεία".

"Δεν ήταν άγιος ο Καζαντζάκης. Ήταν ένας ερημίτης, που πολλές φορές δεν άντεχε τον κόσμο. Του άρεσε να αναγνωρίζουν το ταλέντο του, να τον τιμούν, αλλά μέχρι εκεί. Πολλές φορές οι άνθρωποι του έφερναν αποστροφή. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τον τέλειο άνθρωπο, αλλά με κάποιον που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο και να του αναγνωριστεί αυτό. Πάντως κακό δεν έκανε σε κανέναν. Κανείς δεν εξαναγκάστηκε να αγοράσει τα βιβλία του. Και δεν έχει σημασία αν ήταν εξαιρετικός πεζογράφος, ή ποιητής, ή λόγιος. Σημασία έχει πως διώχθηκε με κάθε τρόπο από το επίσημο κράτος και την Εκκλησία, και αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί".

Κ.Μ