Τρίτη 12 Ιουνίου 2018


"Γράφω τα βιβλία μου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να γίνουν ταινίες".



"Ολόκληρη η δομή της κουλτούρας μας είναι γεμάτη ψεγάδια και ρωγμές".


Αγόρασα τις "Διορθώσεις"  σε ebook, αφού είχα διαβάσει σε έντυπο την "Ελευθερία"
Ανάποδα από τη σειρά έκδοσης τα διάβασα, αλλά τι πειράζει; Μόνο που οι Διορθώσεις με αποζημίωσαν για τον όγκο της Ελευθερίας που δεν με ενθουσίασε τόσο. 
Ο Τζόναθαν Φράνζεν και στα δυο αυτά βιβλία του έλαβε αποθεωτικές κριτικές και είχαν την ίδια διεθνή επιτυχία χαρακτηριζόμενα ως εκδοτικά φαινόμενα και με τον ίδιο να γίνεται ο πρώτος εν ζωή συγγραφέας που μπαίνει σε εξώφυλλο του περιοδικού Times.

Ο σπουδαίος μυθιστοριογράφος της σύγχρονης Αμερικής αναλύει την περιπλοκότητα στη ζωή των ανθρώπων. Δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει τις "Διορθώσεις" και άλλα τόσα για να ακολουθήσει η "Ελευθερία",  γεγονός που φανερώνει ότι ο συγγραφέας δεν καίγεται να εντυπωσιάσει με το επόμενο πολυσυζητημένο έργο του.  Μάστορας του ρεαλιστικού μυθιστορήματος, ο Φράνζεν είναι άκρως αγαπητός και ίσως ο πιο δημοφιλής συγγραφέας της γενιάς του, καθώς έχει την φοβερή ικανότητα να σκιαγραφεί τη σύγχρονη αμερικάνικη κολτούρα και σκέψη. Που πια δεν είναι μόνο "αμερικανιές", μα και δικά μας ζητήματα.

Κοινωνικά θέματα όπως η υπερκατανάλωση,  ο αμοραλισμός, η δίψα για επιτυχία και καταξίωση,  η κατρακύλα του θεσμού της οικογένειας, η οικολογία και η προστασία της φύσης, ο υπερπληθυσμός είναι τα βασικά στοιχεία της "Ελευθερίας".
Η ελευθερία μπορεί να αποτελεί και ένα είδος δυστυχίας, όταν δεν έχεις τι να την κάνεις κι όταν προσπαθώντας ν' αλλάξεις τον κόσμο, σε αλλάζει αυτός. Η Αγία Οικογένεια μπορεί να σου κατασπαράξει την ελευθερία σου, να σε μηδενίσει, να σε γεμίσει ενοχές απέναντι στους γονείς.

Φράσεις που αλίευσα από την "Ελευθερία":

"Μπορεί να υπάρξουν δράματα εξατομίκευσης όταν ένα παιδί έχει έντονη προσωπικότητα".

"Το μεγάλο κενό της ζωής της, το κενό της φωλιάς της, τώρα που τα παιδιά είχαν φύγει".

"Επειδή ήταν ο άντρας της, είχε κάνει το γιο τους να πιστέψει ότι η μάνα του βρισκόταν στο εχθρικό στρατόπεδο". 

"Η χώρα που παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε στημένη εξέλιξη του  American Idol ενώ ο κόσμος καιγόταν, ήταν άξια οποιουδήποτε εφιαλτικού μέλλοντος την περίμενε".

 "Το πραγματικό πρόβλημα είναι η πληθυσμιακή πίεση. Στην Αμερική και μόνο, ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά πεντήντα τοις εκατό τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες".

"Από πού ερχόταν η αυτολύπηση; Ζούσε μια άνετη ζωή. Κάθε μέρα είχε όλη τη μέρα στη διάθεσή της... κι ωστόσο το μόνο που φαινόταν να κερδίζει απ' όλη την ελευθερία της ήταν κι άλλη δυστυχία... Λυπόταν τον εαυτό της επειδή ήταν τόσο ελεύθερη".


Φράσεις που αλίευσα από τις "Διορθώσεις":

"Το τελευταίο σου παιδί είναι η τελευταία σου ευκαιρία για να διδαχθείς από τα λάθη και να προβείς σε διορθώσεις".



" Όλοι μαθαίνουμε ότι τα παιδιά μας είναι πιο σημαντικά από εμάς και να ζούμε εμμέσως μέσα από αυτά. Ξαφνικά απαύδησα μ' αυτό τον τρόπο σκέψης. Αύριο μπορεί να είμαι νεκρή, αλλά σήμερα είμαι ζωντανή. Πλήρωσα το τίμημα, έχω κάνει το καθήκον μου και δεν ντρέπομαι πια για τίποτα".

"Ο καθένας προσπαθεί να διορθώνει τις σκέψεις του και να βελτιώνει τα συναισθήματά του και να εξετάζει προσεκτικά τις σχέσεις του, όχι απλώς να παντρεύεται και να μεγαλώνει παιδιά όπως γινόταν παλιά".
"Θέλει να τρώει "αληθινό" φαγητό και να πηγαίνει σε "αληθινά" μέρη και να μιλάει για "αληθινά" πράγματα".

"Πιθανόν να μην υπερέβαλλε η μητέρα όταν μιλούσε για το πόσες δυσκολίες αντιμετώπιζε ζώντας μαζί του, πιθανόν να μην ήταν η μαμά η ανυπόφορη γκρινιάρα όπως πίστευε εδώ και είκοσι χρόνια... πιθανόν τα προβλήματα της μαμάς της να μην ήταν πολύ βαθύτερα από το να έχει λάθος σύζυγο... Δεν θυμόταν να έχει υπάρξει μια περίοδος που να αγαπάει τη μητέρα της".


"Οι γονείς έχουν ένα συντριπτικό δαρβινικό γενετικό μερίδιο για την ευημερία των παιδιών τους. Αλλά τα παιδιά, κατά την άποψή μου, δεν έχουν κανένα αντίστοιχο χρέος προς τους γονείς τους".


"Όλες οι διορθώσεις της είχαν πάει στράφι. Ήταν αγύριστο κεφάλι όπως και την πρώτη μέρα που τον γνώρισε".



Ο Φράνζεν ζει ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και στη Σάντα Κρουζ, δυο πόλεις που αγάπησα πολύ και θα ονειρευόμουν μια ζωή μοιρασμένη σ' αυτά τα μοναδικά μέρη.

K.M