Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

  Audio books

Έχω μεγαλώσει μαζί με Εγγλέζους και δεν γινότανε να μην πάρω κάτι από την κουλτούρα τους, κάτι από την τάση για πολυτέλεια όταν η Κύπρος δεν ήταν παρά ένας βασανισμένος τόπος, κάτι από την απόλυτη συντηρητικούρα τους και βέβαια κάτι από την άποψη που έχουν πάντα ότι "ο χρόνος είναι χρήμα". Ακόμα και σήμερα συλλαμβάνω τον εαυτό μου ν' αφήνει να ξεκαπνίζει ένα συννεφάκι από τη φωτιά τους, τότε που με μάθαιναν πολλά από τα μυστικά της ζωής.
Ξαναβρίσκοντας κάποιους παλιούς φίλους από κείνες τις εποχές της υπομονής αλλά και της αξιοποίησης της μέρας, ανακαλύπτω ότι συχνά ακολουθώ τις πατημασιές τους ακόμα. Ανάμεσα στις κουβέντες μας, πάντα την πρώτη θέση κατέχει η λογοτεχνία. Τα βιβλία. Μόνο που πια αυτοί έχουν περάσει σε άλλη διάσταση της ανάγνωσης. Για να μην χάνουν χρόνο, (δεν γίνεται να μην εξακολουθεί αυτό ως το μότο τους), διαβάζουν ηλεκτρονικά, το βρίσκουν πιο βολικό, δεν ψάχνουν σε βιβλιοπωλεία, δεν τα κουβαλούν μαζί τους στο τραίνο ή στο λεωφορείο, τα έχουν μπροστά στους στο κινητό ή στο kindle  και διαβάζουν παντού, σε πάρκα, σε αίθουσες αναμονής, σε κενά ανάμεσα στη δουλειά. Αλλά αυτό που τώρα είναι ακόμα πιο μοδάτο και εύκολο, για να μην χάνεις καθόλου χρόνο, είναι η στροφή προς την ακρόαση, αντί της ανάγνωσης. Έτσι τα audio books  αποκτούν τους θαυμαστές που όλο και πληθαίνουν.
Δεν μπόρεσα ν’ αποφύγω να ακολουθήσω τα σημάδια τους και πάλι. Και θέλω να φωνάξω πως ναι, δίκαιο έχουν και πάλι. Τα ακουστικά βιβλία δεν είναι μόνο για τυφλούς. Και δεν είναι μόνο χρόνο που εξοικονομείς, μαθαίνεις κι άλλα μυστικά της ακρόασης, κάτι που δεν κρύβουν οι σελίδες.

Κατερίνα Μαυρομμάτη.